Община Шумен засега няма да придобива Безистена и басейна на Хотел „Шумен“ срещу дела си от 32% в хотелския комплекс. Въпросът породи разгорещен дебат на днешното заседание на местния парламент, като в крайна сметка кметът Христо Христов оттегли докладната си записка за замяната.

Първи общинските съветници Данаил Данчев и Николай Калев поискаха да не се избързва с решението за собствеността.

Поставени бяха въпросите какви ще са разходите по въвеждане в експлоатация на двата обекта – басейна и Безистена, както и дали Шумен има нужда от два закрити басейна, при положение, че в момента се строи нов такъв. 

Светлозар Начев от ГЕРБ попита защо се купува за над 2 млн. лв. Безистена, при положение, че той дълго време е бил обявен и не е намерил купувач на цена 600 хил. евро. Предложи също така да се помисли за придобиване на жилища в бившия Хотел „Мадара“, който е на същите собственици.

„За град като Шумен един басейн не е достатъчен. Новият басейн ще бъде насочен към децата на Шумен, а този в Хотел "Шумен" ще е за младите хора и големите“, заяви кметът Христо Христов. Той бе категоричен и по отношение на нуждата от придобиване на Безистена. Какви са конкретните му намерения за него обаче не стана ясно.

Зам.-кметът по икономическо развитие Николай Колев обясни, че е поискана ориентировъчна количествено-стойностна сметка от специализирана фирма относно необходимата сума за пускане в експлоатация на басейна в Хотел „Шумен“. Дадената цена е 414 хил. лв., като в нея влиза цялостна подмяна на плочки и мазилки.

Метин Джамбазов от ДПС предложи да не се избързва и да се назначат 3 вещи лица, които да се произнесат по отношение на пазарната стойност на имотите, които се предлага да вземе община Шумен срещу дела си.

Кметът се съгласи с направените предложения и реши да отложи въпроса.

Припомняме, че съгласно предложението на администрацията и след проведени преговори със собствениците на „Мадара Интертур“ АД, общината трябваше да придобие крилото в Хотел „Шумен“, в което се намира неработещият от години закрит басейн, както и сградата на Безистена. Срещу това общината се ангажираше да прехвърли дяловете си в хотелския комплекс, които й се полагат с решение на Върховния административен съд и заплащане на софийската фирма „Уеб Финанс Холдинг“ АД на 2,893 млн. лв.

ШУМ.БГ