Общинският съвет реши да удостои с най-високото отличие на Шумен „Златен ключ“ Александър Узунов и Дамян Дамянов.

Двамата бяха гласувани отделно.

21 от съветниците гласуваха „за“ бившия кмет на Шумен Александър Узунов да получи почетния знак. Нямаше против, двама се въздържаха.

Академик Дамян Дамянов също бе удостоен със „Златен ключ“, след като номинацията му бе подкрепена от 22 съветници. Нямаше против, а трима се въздържаха.

Преди да се състои гласуването в зала заседанието на Общинския съвет бе прекъснато за консултации между политическите групи, защото се чуха две мнения.

Според Венцислав Венков не трябва да се бърза, а „трябва да се прецизира текста и да се изясни защо се връчва тази награда“. Николай Калев се съгласи, че трябва да се осъвременят текстовете в статутите за всички награди на Шумен, но това не пречи сега да се гласуват двете номинации.

След консултациите обаче бе постигнато съгласие по въпроса и двете предложения получиха подкрепа.

С друго свое решение Общинският съвет удостои посмъртно с Почетен знак на кмета журналиста Красимир Крумов. Решението бе взето с 22 гласа „за“, 2 ‚против“, 4 ‚въздържал се“.

Единодушно с 35 гласа „за“ Общинският съвет утвърди носителите на „Наградата на Шумен за изкуство и култура“. С 34 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ местният парламент утвърди и носителите на „Наградата на Шумен за образование и наука“.

След тези гласувания Венцислав Венков обяви, че оттегля предложението си да се наложи временна забрана за присъждане на почетни знаци, отличия и награди до актуализиране на статутите им. Венков допълни, че на следваща сесия ще внесе „имената на група кметове, които да бъдат удостоени с „Ключ на Шумен“.

ШУМ.БГ