Община Шумен среща големи трудности с регистрацията и лицензирането на двата си летателни балона. Процедурите са сложни и се търси помощ от чужбина. Това стана ясно на пресконференция, дадена днес от управителя на общинското Туристическо предприятие „Мадарски конник“ Добромир Жеков.

В края на миналата година събрахме и изпратихме всички документи, които пожела Министерството на транспорта. За съжаление няма установена практика за летателни балони в Гражданска въздухоплавателна администрация /ГВА/ и бях помолен да потърсим хора, които могат да ни помогнат“, каза Жеков. Той се свързал с украинец, който се състезава с балони, и човекът обещал да дойде за подкрепа в нашето министерство.

Друг голям проблем бил застраховането на балоните. Никоя българска компания не пожелала да го направи. „Не можаха да ми кажат и стойността на застраховката, но ме насочиха към австрийски застраховател, който вероятно ще се съгласи“, каза Добромир Жеков.

Едва след регистрацията, лицензирането и застраховането на балоните ще се търсят пилоти, които да имат право да извършват атракционни полети с тях. Общинският шеф на туризма се разчитал на същия украинец, но се свързал и с полски пилот.

Той не се ангажира със срок, в който двата балона ще влязат в експлоатация. В европроекта, с който бяха купени те, никъде нямало изискване да полетят.

На пресконференцията Жеков даде отчет за туристите, посетили шуменските обекти миналата година. През 2014-та те са 142 000, което е с 2 000 повече от 2013-та. От тях 25 530 са чужденци. Най-много били от Русия, Израел, Турция и Германия. Жеков не можа да каже какъв приход са донесли те на общината, тъй като Туристическо предприятие Мадарски конник“ стопанисва само един обект – Паметник „Създатели на българската държава“, и няма представа за останалите.

ШУМ.БГ