Днес кметът на общината Красимир Костов прие заместник-министъра на отбраната доц. д-р Орхан Исмаилов,  който е на посещение в Шумен и разговаряха за възможностите за реновиране на военните имоти в града.

„Една от обсъдените теми бе за ремонта на сградата на Щаба на Военното училище. Разговаряхме как може да бъде решен въпроса и обсъдихме два възможни  варианта. Единият е на база на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Сградата се намира в централната част, където можем да подкрепяме и проекти на публичните институции. Там сме включили не само сградата на Военното училище, но и сградата на библиотеката, музея“, каза Костов. Според него вариант е и „да се изготви проект при  стартирането след утвърждаване на Оперативна програма „Региони в растеж“, тъй като това предвиждане го имаме заложено в Интегрирания план“, добави той.  Костов каза, че е коментиран въпроса и с някои от военните имоти. „Коментирахме и възможности да актуализираме някои от нашите искания за военните имоти и на по-късен етап да ги обсъдим със заместник-министъра“, каза Костов и даде пример за погребите, където общината има вече сградите, но не и земята, което пречи да се развият проектни дейности за увеселителен парк.

„Това, което предстои да започнем е проучване с нашата главна дирекция „Инфраструктура в отбраната“ и според резултатите ще подходим последователно към решаване на проблемите като се надавам до средата на другата година всичко да приключи“,  каза заместник-министърът доц. д-р Орхан Исмаилов.

По-рано днес той посети Военния факултет и разговаря с курсанти и преподаватели, където  заяви, че до 2020 г. не се предвижда преструктуриране на военно-обучителната система и Военният факултет остава част от Националния военен университет “Васил Левски”.

Обсъдените въпроси във Военния факултет са били за статута на курсантите и проблема с газифицирането на Военното училище в Шумен. „Обсъдихме проблема за газифицирането с началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев и ние ще предприемем необходимите мерки като факултет със собствени сили и средства да се справим с този въпрос, защото той е наш обект и ние трябва да създадем условия за обучение“, коментира заместник-министърът.

Днес в залата на Военния музей той се срещна с ветерани от Втората световна война, на които връчи почетни грамоти, а трима от тях получиха и почетни медали. 

Шумен е част от обиколката на военния заместник-министър във военните училища в страната по повод 24 май.

ШУМ.БГ