Българският отбор по информатика, в чиито редици са и трима шуменци, записа отлично представяне на едно от най-престижните състезания по информатика в света - XII Открита Московска Олимпиада. Това съобщи ръководителят на шуменската школа А&Б Бисерка Йовчева, която водеше и българската делегация в Русия.

„Подборът за участие във финалният кръг на Московската Олимпиада се извършва  в два предварителни кръга като в първия участваха 2061 състезатели от цял свят, от които до втори кръг достигнаха 500 и на финала бяха поканени 350 от всички участващи в подборните кръгове състезатели“, обясни регламента Бисерка Йовчева.

В надпреварата участваха ученици на възраст от 12 до 20 години от различни страни в света. От българските участници до финален кръг бяха допуснати Радослав Димитров от МГ „Акад. Кирил Попов“ – гр. Пловдив, Мартин Копчев, Добрин Башев, Цвета Тодорова и Пламен Динев от ПМГ „Академик Иван Гюзелев“, гр. Габрово; Захари Маринов от МГ „Гео Милев“, гр. Плевен, Стоян Малинин от ПМГ „Академик Боян Петканчин“, гр. Хасково и Иван Ганев, Петър Ангелов, Марин Йорданов и Александър Георгиев от Школа А&Б. Представителите на Школа А&Б се обучават в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен, с изключение на Александър Георгиев, който е от Хасково, но от 6 години вече се подготвя в Школа А&Б.

Олимпиадата сe проведе в рамките на два състезателни дни, по време на които учениците решаваха по четири задачи на ден за пет часа. Медали получиха 25% от участващите на финала, за разлика от други състезания от тази тип, където медали получават 50% от всички участници.

От българските участници златен медал получи Радослав Димитров от Пловдив, а сребърен Мартин Копчев от Габрово.  От останалите бърлгарски състезатели най-близко до медалите бяха Петър Ангелов, Захари Маринов и Иван Ганев.

В Москва българските ученици бяха придружени от своите ръководители – Зарница Дженкова от Габрово, Бистра Танева от Пловдив и Мария Русева от Плевен и Бисерка Йовчева от Школа А&Б.

„Педставянето на нашите ученици беше отлично. Заслужихме уважението на участниците от всички страни. С повече медали от нас са само руснаците, докато румънците имат същото представяне, а сърбите са с медал по-малко“, обобщи участието на българите Бисерка Йовчева.

ШУМ.БГ