Зала „Арена Шумен“ да се ползва безплатно, за 50 ст. на час, или да се намалят цените за ползване на съоръжението.

Такива предложения, направени днес от общински съветници, ядосаха кмета Любомир Христов и той оттегли докладната си, в която се предвиждаше залата да се ползва почасово за спортни тренировки, за културни и други събития. Христов също така ги определи като популистки.

Според директора на Общински жилища и имоти Юлиян Вълчев цените, които се предлагат от администрацията, са финансово обосновани, съобразени са с разходите за залата.

„Добре познавам залата, за разлика от някои съветници, и услугите, които тя може да предложи. Това, което предлагаме сега като нови цени и услуги, е за да могат повече спортни клубове и други организации да ползват залата“,  заяви Юлиян Вълчев. Той допълни, че ставката от 84 лв. с ДДС за ползване на залата за до 90 минути е значително по-ниска цена от исканите сега 400 лв. за състезание.

На въпрос на Добромир Драев защо залата не са ползва безплатно от детско-юношески формации Вълчев отговори, че за тази цел са другите два обекта - „Плиска“ и „Младост“.

Председателят на спортната комисия Васил Христов предложи общината да поеме 50% от разходите за ползване на „Арена Шумен“ от спортните клубове или за целта да се отпуснат целеви средства. „За спорта ползването на залата, дори при новите цени е скъпо“, коментира Христов. Той предложи още докладната записка да се оттегли и да се разгледа на следващата сесия и цените да се подложат на дебат.

Съветниците Светлозар Начев и Пламен Петков предложиха още сега да се намери консенсус по въпроса.  Според Пламен Петков трябва да се намери решение за смесен режим на ползване на залата – платено и безплатно. Той предложи политическите сили да се съберат на консултации, но това не бе прието.

Данаил Данчев също взе отношение по темата, като заяви, че залата няма как да се ползва безплатно, но може да се вдигнат субсидиите на клубовете.

Любомир Христов не прие предложенията. „Оказва се, че има зала - има проблем. Докато аз съм кмет, залата ще бъде съхранена и ще се ползва от всички шуменци, но при определени условия“, каза кметът Любомир Христов и бе категоричен, че оттегля предложението си за почасово ползване на „Арена Шумен“ и в сила остават старите цени.

ШУМ.БГ