Началото на големия ВиК ремонт ще бъде не както бе обявено на 14-ти януари, а на 17-ти януари. Водата ще бъде спряна в нощта на четвъртък срещу петък.
Това бе решено на среща в сградата на Областна администрация, на която присъстваха областните управители, кметовете и шефовете на ВиК в Шумен и Търговище.

Ремонтът ще продължи до 36 часа. Без вода ще останат Шумен, Велики Преслав и селата, които ползват вода от яз. "Тича".

Предложението да се промени датата бе направено от кмета на Шумен Любомир Христов. Целта е ремонтът да се извърши в края на седмицата и да обхване и почивни дни - петък и събота, а по някое време в неделя /19-ти януари/ хората вече да имат вода.

"Ако се спре водата на хората за 3 дни през седмицата, това значи, че всички обществени предприятия, училища, детски градини, частни фирми ще трябва да спрат работа. Замисляте ли се как работи една градина без вода? Затова, ако е възможно, нека този ремонт стане в края на седмицата и през почивните дни, а хората ще се запасят предварително с вода в къщите си", каза кметът Христов.

Управителят на ВиК-Шумен Илиян Илиев не се противопостави, като обясни, че авариите са локализирани, обходени, екипите са сформирани и дружеството има готовност ремонтите да започнат дори веднага.  

"Само имайте предвид, че ако падне сняг не можем да работим и няма да започнем. Иначе сме подготвили всичко - набелязали сме 20 аварии за отстраняване по трасето на довеждащия водопровод", каза Илиев.

Обсъдена бе възможността, докато няма вода в Шумен, да се разположат водоноски. Стана ясно обаче, че изискванията за използването им от населението са строги и ваденето им от военните поделения не е целесъобразно. До този петък Регионалната здравна инспекция ще съобщи резултатите от анализа на водите от обществените чешми в Шумен и Велики Преслав, за да знаят хората от къде да си пълнят чиста вода при нужда.

ШУМ.БГ