Шумен ще е домакин на турнир по американски футбол. Събитието е първо по рода си в този вид спорт за града и е планирано за 10 април, с начален час 9,00 н Ученическия стадион „Цоньо Василев“. Домакин на надпреварата е създаденият през 2019  и регистриран вече в Търговския регистър шуменски клуб Shumen Brewers или Пивоварите.

„За година успяхме да привлечем деца, младежи и мъже, които искат да се запознаят със спорта американки футбол. Набавихме екипировка и логично следващата ни стъпка бе да направим и състезание, за което ни помогнаха и спонсори от града. Турнирът в Шумен се нарича Brewers Cup и ще е за мъже, като е първият от три, които се организират от Българската федерация по американски футбол - 1997 (БФАФ) през пролетния дял на първенството“, каза за ШУМ.БГ треньорът на шуменци Свилен Чифлигаров.

Той допълни, че участие са потвърдили клубове от София, Бургас и Варна, като някои ще дойдат с по два отбора. „Вероятният брой на участниците е 10, което означава, че състезанието ще започне с предварителни групи и след това с елиминации. Имахме потвърждение за участие и от два румънски тима, но заради изискването за отрицателен PCR тест за COVID-19 за влизане в България, те се отказаха“, каза още Чифлигаров.

Турнирът в Шумен ще е за мъжки отбори и ще бъде в по-безопасната и много интересна версия на американския футбол, наречена флаг футбол. При него вместо физически контакт и бутане с противника, играчите трябва да издърпат флагче от специален колан, поставен на кръста, но освен това важат всички други правила на американски футбол.

„Въпреки трудностите, свързани с пандемичните условия успяваме да тренираме и ще сме готови за състезанието. Разполагаме с базов състав от 8+8 състезатели, но ако някой прояви интерес винаги е добре дошъл при нас, независимо на каква възраст е“, допълни Свилен Чифлигаров. Телефонът за контакти със Shumen Brewers: 0888855656.

ШУМ.БГ