Пещера „Бисерна“ няма да бъде отваряна за посетители и тази пролет. Причините отново са въведените противоепидемични мерки, които не могат да бъдат спазвани от туристите в пещерата. Така атрактивната забележителност остава затворена втора година заради ковид пандемията поне до есента.

„На този етап няма да има достъп за туристи до пещерата. Дори да паднат някои от въведените мерки, то в началото на май отново трябва да затворим пещерата заради размножителния период на прилепите. И затова няма смисъл сега „Бисерна“ да се отваря“, каза за ШУМ.БГ директорът на ПП „Шуменско плато“ Васил Василев.

Той припомни, че в момента е забранено струпването на хора, а условията в пещерата са такива, че трудно може да се спази дистанция от 1,5 дори при по-малка група посетители. Освен това ниската температура и високата влажност, не позволяват ползването на маски от посетителите и водачите.

Пещерата бе отворена за посетители за първи път в началото на април 2019 г. Заради размножителния период на прилепите „Бисерна“ е достъпна за туристи в месеците април-май и септември-октомври. През 2020 г. заради коронавирусната епидемия „Бисерна“ изобщо не отвори за посетители.

ШУМ.БГ