Изпълнителната агенция за борба с градушките днес разби със самолет градоносни облаци в Шуменска област. Подобно третиране със сребърен йодид се извършва за първи път.

„Вдигнахме превантивно самолет над вашата област и на 6-ти и на 8-ми юни, но днес вече имаше „клетка“, която получих информация, че е била разбита“, каза за ШУМ.БГ директорът на Агенцията инж. Ваньо Славеев.

Той обясни, че информация за опасността е постъпила от метеорологичния радар в Аксаково, Варненско.

Самолетът е излетял от базата в Горна Оряховица  и според сайта Flightradar24 е бил в небето над Шуменска област между 12,00 и 13,30 часа. Той е летял над Осмар, Дибич, Мадара, както и над общините Хитрино и Венец.

„Не са ми докладвали още колко „палки“ сребърен йодид са използвали днес при вас. Ефектът от борбата с градушките по самолетния способ обаче е видим.  Трябват ни повече самолети. Догодина вече с 4 броя положението ще бъде по-добро“, каза още инж. Славеев.  

Той обясни, че метеорологичният доплеров радар на Шуменското плато все още не е пуснат в експлоатация, но инженерите работят по отстраняването на последните пречки.

ШУМ.БГ