3 тестови машини за гласуване достави ЦИК в Шумен. От днес до 8-ми юли те ще обиколят всички общини в областта и който желае може да се запознае с техниката и да гласува пробно.

Това съобщи за ШУМ.БГ говорителят на Районната избирателна комисия в Шумен Мариела Великова.

В РИК са направили график за използването на апаратите. Днес и утре, 1-ви и 2-ри юли, по една изборна машина ще бъдат на разположение на жителите на общините Венец, Хитрино и Каолиново.

На 3-ти и 4-ти юли трите машини се връщат в община Шумен. На 6-ти възможност да гласуват пробно ще имат жителите на общините Върбица и Велики Преслав. На 7-ми по една машина ще се изпрати в общините Никола козлево, Нови пазар и Каспичан. На 8-ми една или две машини ще останат в Нови пазар, а друга ще иде в Смядово.

“Дали сме възможност ръководството на всяка община само да прецени в кое населено място и къде точно да разположи машините, така че възможно повече хора да могат да се запознаят с машините”, обясни Великова.

За изборите за Народно събрание на 11-ти юли с машини ще се гласува в 251 секции с над 299 избиратели.

По-късно от Община Шумен съобщиха, че машината за пробно гласуване ще бъде поставена във фоайето на централния вход в сградата на Община Шумен през уикенда (3 и 4 юли). Тя  ще бъде на разположение на гражданите от 09:00 до 17:00 часа за демонстрация и пробно гласуване.

Дежурните охранители ще осигуряват достъп до устройството и ще контролират за спазване на въведените с министерска заповед противоепидемични мерки.

Още две машини са осигурени за селата на територията на община Шумен. Те ще се транспортират по два маршрута и ще бъдат на разположение на избирателите по график, който може да видите в прикачения файл.

ШУМ.БГ