Цветя и венци положиха пред паметника на Васил Левски в Шумен признателни граждани и гости на града. Пространството около монумента на Апостола бе изпълнено с гласа на дванайсетокласничката от ПЕГ „Никола Вапцаров“ Марина Христова, която рецитира стихове посветени на Левски.

Поводът за празничния ритуал в центъра на Шумен бе отбелязването на 184 г. от рождението на Васил Левски. Да преклонят глава пред делото на Апостола пред паметника му дойдоха граждани, кметът на Шумен Любомир Христов и екипа му, ръководството на Областна управа, общински съветници, представители на различни културни и образователни организации.

По време на честването бяха припомнени някои от безсмъртните думи на Апостола - "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си.", "Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.", "Бързата работа ялова излиза.", "Дела трябват, а не думи.".

Празненството завърши с химна на Република България под звуците, на който присъстващите сведоха глави в почит на делото на Васил Левски.

По-късно на пл. “Кристал” по повод 143 г. от влизането на руските войски в град Шумен бяха пресъздадени събития от 1878 г. - сцена от подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя на 3 март 1878 г. и моменти от влизането на генерал Сергей Белокопитов в Шумен и церемонията на 18 юли 1878 г., в която комендантът на града Фазлъ паша предава официално властта и ключа на града в ръцете на руския комисар по завзетите територии генерал Пьотр Вановски, а той го предава на шуменци.

Организатори на събитията са Община Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон, Сдружение „Жива история“ – Шумен и Национално дружество „Традиция“ – клон Шумен.

ШУМ.БГ