До десет дни Европейската комисия очаква да приключи анализа на плана за възстановяване и устойчивост.

"През следващите дни ще приключим оценката на плана. На 27 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще е в Букурещ. Очакваме анализът на плана да приключи дотогава", заяви говорител на комисията в петък.

Румъния иска 14.3 млрд. евро като безвъзмездна помощ и 15 млрд. заем от европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост. Срокът за разглеждането на плана от еврокомисията беше удължен еднократно за изчистване на отворени въпроси.

Румъния ще бъде 20-ата европейска държава със завършена оценка, като 18 от тях вече са приключили преговорите с европейските институции и повечето от половината вече са си получили авансовите суми. В петък 13% от стойността на плана си за възстановяване получи и Словения.

България и Нидерландия са единствените европейски държави, които не са внесли своите проекти за разглеждане в Брюксел - задължително условие да получаване на достъп до европейското финансиране. Срокът за това изтече на 30 април. Ако не депозират плановете си преди 30 септември, двете държави губят шансове да получат плащания до края на годината. Според процедурата Европейската комисия има два месеца да прецени дали плановете отговарят на регулацията, а съветът - още месец, за да ги одобри.

В същото време Европейската комисия заяви в петък, че "няма новини" за одобряването на плановете на Унгария и Полша. Официално причини не се посочват, като комисията неколкократно обяви, че плановете трябва да отговарят на всички 11 критерия за оценка, за да могат да получат зелена светлина.

В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде да се разбере, че има проблем с предложените реформи в отговор на изпълнението на препоръките за борба с корупцията и за независимостта на съдебната власт.

Дневник