Албанският парламент одобри днес първия кабинет, съставен предимно от жени. В екипа на премиера Еди Рама има общо 12 жени при 17 министри.

След продължило 20 часа заседание Рама заяви, че "битката срещу половата дискриминация и домашното насилие далеч не е спечелена", тъй като "дискриминационни сили" и "отрицателна енергия" все още действат в обществото.

От 140 депутати 77 (основно мнозинството на Рама) гласуваха "за".

Олта Джачка ще продължи да работи като външен министър. Новопристигналата Делина Ибрахимай, бивш ръководител на държавния данъчен орган, ще ръководи министерството на финансите и икономиката.

Рама каза, че борбата с престъпността и корупцията ще бъде приоритет в този трети мандат заедно с подобряването на инфраструктурата и продължаващото възстановяване от опустошителното земетресение от 2019 г. Критиците му твърдят, че стъпки като назначаването на множество жени са прах в очите на държава, в която под негово ръководство според тях се наблюдава овладяване на институциите от близки до властта. Подобни критики се чуват и в Сърбия, където президентът Александър Вучич назначи първия открито хомосексуален премиер, след като стана държавен глава през 2017 г.

Според премиера, който традиционно дава високи позиции на жени (включително като кмет на Тирана преди години), новият кабинет ще "влезе в историята"; той вече влезе и в списъка с държави с най-много жени в правителството, като според ООН е на пето място в света.

Новото правителство прогнозира икономически растеж от около 4% годишно след спад от 3.3% през 2020 г. в резултат на пандемията.

Дневник