Служителите в държавния сектор в Словения, с изключени на образованието, ще трябва да представят доказателства за ваксинация или скорошно възстановяване от COVID-19, за да могат да се върнат в офисите от 1 октомври.


Задължителната ваксинация на чиновниците е поредният опит на правителството да убеди хората да се ваксинират.

"Основната цел на мярката е да се предотврати разпространението на инфекции на работното място и да се осигури функционирането на държавната администрация", съобщи информационната агенция STA, цитирана от Ройтерс.

По-рано тази седмица правителството разпореди всички хора, влизащи в закрити помещения, с малки изключения, да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 или да покажат отрицателни тестове, освен ако не са преболедували през предходните шест месеца.

Мерките за борба с COVID-19, включително изискването за представяне на такива доказателства, дори при зареждане на бензиностанция, което правителството отмени в петък, предизвика гневни протести в столицата Любляна в сряда, когато те влязоха в сила. Протестиращите хвърлиха бомбички към сградата на парламента, а полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Миналия месец правителството преустанови безплатните бързи тестове за всички, освен за университетските преподаватели и студенти, в опит да ускори темпото на ваксинация.

Броят на заразените с COVID-19 в Словения расте. Миналата седмица бяха регистрирани 6000 случая, 2000 повече от предната седмица.

Двумилионна Словения е ваксинирала напълно около 45% от населението си.

Дневник