Управляващата "Единна Русия" губи 9 пункта от резултата си на приключилите преди малко тридневни избори, а комунистите, втора политическа сила, може да увеличат местата си с почти 40 на сто. В Думата същевременно може да влезе нова прокремълска партия.

Това са част от изводите при първия екзит пол, публикуван от института ИНСОМАР.

Той сочи, че "Единна Русия" е получила 45% от вота, при над 54 през 2017 г. Въпреки това партията ще има мнозинство, ако се броят и постъпилите по-късно резултати от едномандатните окръзи.

Подкрепата за управляващите спадаше в последните години на фона на икономическите проблеми на Русия. Властите търсеха начин да съживят интереса към вота, от който на практика изключиха основните извънпарламентарни критици, но активността може да се окаже най-ниската от 90-те години насам.

За сметка на това Комунистическата партия на руската федерация (КПРФ) получава според ИНСОМАР 21% при сегашния резултат от 13 на сто (в първия час на броенето резултатът ѝ освен това се увеличава).

Националистическата Либералдемократическа партия (ЛДПР) на Владимир Жириновски губи подкрепа и получава 8.7 на сто, над 4 пункта по-малко от досегашния резултат (13.1 на сто). Последната партия над бариерата, "Справедлива Русия", засега подобрява резултата си - 7.9%, при 6.22 на сто.

"Новые люди", партия, свързвана с Кремъл в опозиционните медии, е близо до бариерата.

Предстои резултатите да се потвърдят; при под 10 обработени протоколи от руската ЦИК "Единна Русия" имаше под 38.5%, но бързо прехвърли 40-те процента под половин час по-късно.

Вероятният успех на "Умното гласуване"

Най-интересен обаче е резултатът на комунистите. Именно в КПРФ бяха преобладаващо кандидат-депутатите, подкрепени по стратегията "Умно гласуване" - тактически вот, насърчаван от изключения от изборите екип на осъдения критик на Кремъл Алексей Навални. Процесът включва набелязване на кандидатите с най-голям шанс да победят "Единна Русия", независимо от коя партия са.

Опитът в досегашните кампании сочи, че "Умното гласуване" не се приема еднозначно и че "набелязаните" кандидати често отказват да набележат ролята на призива на екипа на Навални, чиито представители изготвят списъци с тези личности непосредствено преди вота.

Независимо от това резултатът на КПРФ ще е символичен успех, показващ, че дори изключени от вота, критиците на Путин могат да влияят на събитията в често критикувания като казионен парламент.

Москва положи усилия да спре "Умното гласуване" и дори се обърна към "Гугъл" и "Епъл" с молба да изтрият от магазините си приложението на Навални, позволяващо такава функция. Компаниите се съобразиха в деня на изборите.

Дневник