През ноември гражданите на ЕС вероятно ще могат да пътуват до САЩ отново, но границите ще са отворени само за приключили ваксинацията си срещу коронавируса. Това е част от облекчаване на допускането на чужденци в страната, след като от пролетта на миналата година влизането на чужденци е почти прекратено заради пандемията.

Новината разпространиха агенция "Ройтерс" и американски медии, позовавайки се на източник, запознат с плановете на администрацията на САЩ.

Според Джеф Зинтс, координатор в Белия дом за мерките срещу COVID-19, ще има някои изключения - за деца, които още не подлежат на ваксиниране, например.

Новите правила няма да важат за влизане през сухопътните граници с Мексико и Канада.

В момента за всички, които не са американски граждани, но преминали през последните 14 дни през Великобритания, 26-те държави в Шенгенската зона, Ирландия, Китай, Индия, Южна Африка, Иран и Бразилия, важи забрана за влизане.

В края на август на страните - членки на ЕС, бе препоръчано да извадят САЩ (и още няколко държави) от списъка със страни, до които може да се пътува и по причини, които не са наложителни. Основанието е увеличаването броя на заразените в САЩ с делта варианта на коронавируса.

Дневник