НАСА обяви, че е избрала кратера Нобиле близо до Южния полюс на Луната, за да спусне там през 2023 г. своя луноход, който ще издирва лед на естествения спътник на Земята, предаде Франс прес.

Американската аерокосмическа агенция се надява, че апаратът ще може да потвърди наличието на ледена вода точно под повърхността на Луната, която би могла един ден да бъде превърната в гориво за ракета за мисия до Марс или на друго място в космоса.

Кратерът Нобиле (кръстен е на италианския арктимески изследовател Умберто Нобиле) е широка над 70 км депресия, образуванаслед сблъсък с друго по-малко звездно тяло. Това е един от най-студените райони на Слънчевата система, който е бил проучван само от разстояние досега с помощта на сензори на борда на три сонди, които ще опитат да проникнат на дълбочина до 1 метър.

Учените смятат, че в скалната маса по полюсите на Луната има милиарди тонове лед, тоъй като там има много места, които никога не са огрявани от Слънцето. Температурата там достига минус 223 градуса по Целзий и това е достатъчно стабилна среда, за да се съхранява вода.

Луноходът ще се нарича VIPER, което е акроним на латинското Volatiles Investigating Polar Exploration Rover. Той ще е с тегло 430 килограма, а размерите му ще са 1.5 на 1.5 на 2.5 метра.

VIPER, за разлика от марсоходите, може да бъде пилотиран в реално време заради по-краткото разстояние между Земята и Луната, което е само 300 000 километра или 1.3 светлинни секунди.

Луноходът ще е също така по-бърз в сравнение с марсоходите и ще се движи със скорост от около 0.8 километра в час. Той ще е задвижван от слънчевата енергия и ще има батерия с трайност 50 часа. Ще може да издържа на екстремни температури. Ще се придвижва така, че неговите енергийни панели винаги да са насочени към слънцето.

Учените от мисията на лунохода ще се опитат да разберат как ледената вода е достигнала Луната и как се е запазила там в продължение на милиарди години.

Първата пилотирана мисия до Луната САЩ предвиждат за 2024 г., но по-реалистично е да се говори за срок до края на десетилетието.

Дневник