Евентуално замесване на частната руска група "Вагнер" в Мали ще накърни сериозно отношенията между ЕС и Бамако, предупреди дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предаде "Франс прес".

"Изглежда, че преходните власти в Мали дискутират възможността да поканят групата "Вагнер" да действа в страната. Доколкото знам, никакво решение все още не е взето", каза Борел". "Знаем как тази група се държи в различни части на света", допълни той, визирайки издевателствата, в които е обвинявана тя в Централноафриканската република.

"Това ще засегне сериозно отношенията на ЕС с Мали", допълни той. По този начин ЕС изразява вече формулирано от Франция и Германия безпокойство.

Париж и Берлин предупредиха, че прибягването до услугите на "Вагнер" от страната на властите в Мали с цел подготовка на малийските въоръжени сили и защита на малийските лидери ще постави под въпрос военния ангажимент на Франция и Германия в африканската страна.

Вчера френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли заяви по време на визита в Бамако, че Париж е решен да продължи ангажимента си в Мали, но така и не получи уверения от малийското правителство относно евентуално сътрудничество с "Вагнер".

Малийският ѝ колега Садио Камара само заяви, че намаляването на френското присъствие в Мали принуждава малийските власти да разглеждат всякаква възможност за обезопасяване на страната.

Силите на Франция в Сахел ще бъдат намалени от над 5000 военни сега на между 2500 и 3000 до 2023 г. според генералния щаб на френските въоръжени сили. /БТА

Дневник