Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес, че Русия е отговорна за убийството на бившия шпионин от КГБ Александър Литвиненко, отровен с полоний-210 през 2006 г. във Великобритания.

Според публикувано днес съобщение на съда "е твърде вероятно" отровителите, установени от британско разследване, "да са действали като агенти на руската държава". Съдът изтъква освен това, че Москва не е представила "задоволително и убедително" алтернативно обяснение, нито е опровергала заключенията на британското разследване.

Смъртта на 43-годишния Литвиненко бе мъчителна и последва отравянето му със зелен чай, напоен с редкия радиоактивен изотоп в луксозния лондонски хотел "Милениум". Великобритания от години обвинява Русия, а през 2016 г. специално разследване посочи, че руският президент Владиир Путин вероятно е одобрил операцията.

"Установено е, че убийството на г-н Литвиненко може да се припише на Русия," се казва в изявлението.

Москва твърдо отрича да има нещо общо с убийството, довело двете държави до най-ниската точка в отношенията им от Студената война насам.

ЕСПЧ приема и заключенията на британското разследване, че бившият бодигард на КГБ Андрей Луговой и друг руснак, Дмитрий Ковтун, са извършили убийството като част от операция, вероятно ръководена от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), основният наследник на КГБ от съветската епоха.

ЕСПЧ се съгласи. И двамата мъже винаги са отричали участие. Според съда "планираната и сложна операция, включваща закупуване на рядка смъртоносна отрова, условията за пътуване на двойката и многократните и продължителни опити за прилагане на отровата показват, че г-н Литвиненко е бил целта на операцията."

За отговорността на руската държава съдът смята и че тя щеше да разполага с нужната информация, за да докаже, ако операцията срещу Литвиненко е била несанкционирана. "Правителството обаче не е предприело сериозен опит да предостави такава информация или да оспори констатациите на властите на Обединеното кралство."

Дневник