Още един руснак е обвинен от полицията във Великобритания за връзка с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Това е Денис Сергеев, посочван като командира на терен за операцията, извършена според Лондон от известното със съкращението ГРУ руско военно разузнаване.

Сергеев е свързван в разследвания с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Той е и един от тримата регистрирали се в хотела до паркинга, където според българската прокуратура е отровен Гебрев. Възможно е (но не е доказано) и той да е човекът, видян на записи от камери, докато доближава автомобила на Гебрев и сина му, за да постави по дръжките вещество, подобно на "Новичок".

Връзката му с покушението срещу Скрипал е известна от разследвания на платформата "Белингкат", но досега полицията не потвърждаваше участието му. Сергеев е смятан за генерал и високопоставен член на звеното 29155 във военното разузнаване със специални задачи като саботаж, подривна дейност и убийства.


При покушението през 2018 г. британци, които нямаха нищо общо със Скрипал, се разболяха тежко, а жена почина. Тогава полицията свърза отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал с двама души, действали под имената Александър Петров и Руслан Боширов (едва сега се потвърждава от полицията известната им от руски медии самоличност като Анатолий Чепига и Александър Мишкин). Двамата по-късно се появиха по руска телевизия и обясниха че отишли в Солсбъри като туристи, да видят катедралата.

Сергеев обаче е свързван и с други действия из Европа. Според полицията той е пристигнал във Великобритания под името Сергей Федов на втори март, малко преди Мишкин и Чепига. Според Би Би Си полицията има доказателства, че мъжете са действали като екип и че и тримата са срещали много пъти в Лондон във въпросните дни.

Обвинения не могат да му бъдат повдигнати, защото първо трябва да бъде арестуван. Освен това все още има много неизвестни в разследването - например как веществото е било вкарано във Великобритания и къде се е намирало във времето между покушението през март 2018 г. и юни същата година, когато бе открито в захвърлено шише парфюм.

Дневник