Два гранични контролно-пропускателни пункта между Косово и Сърбия са блокирани вече втори ден, след като специална полицейска операция повиши напрежението между властите в Белград и Прищина.

Повод стана решението на Прищина да наложи същите правила за автомобили със сръбска регистрация, каквито Сърбия наложи на тези от Косово.

Вчера косовското правителство обяви, че вече ще се налага косовските сърби да сменят сръбските си регистрационни номера, когато влизат в страната. Става дума за "временни" номера (валидни 60 дни и на стойност 5 евро), каквито вече съществуват за косовски автомобили, влизащи в Сърбия. Със сръбски автомобили са и много от живеещите Косово близо 50 хил. сърби.

Белград признава табели с обозначение KS от времето, когато ООН управляваше Прищина, но Косово смята за законно само новото обозначение - RKS. Допреди няколко дни действаше споразумение, според което сръбски автомобили могат да влизат в Косово, докато косовски трябва временно да сменят номерата си на границата. Документът от 2011 г. обаче загуби валидността си миналата седмица.


Принципа за "реципрочни действия" на Косово срещу всяка сръбска мярка е важен стълб на политиката на премиера Албин Курти, заради който имаше и ескалация при отказа да бъдат премахнати наказателни мита миналата година (на "реципрочността" се позова и Прищина). Регионални медии писаха, че ситуацията, в която Белград заплашва да отговори със сила, се превръща в противопоставяне на двамата лидери, Курти и сръбския президент Александър Вучич, половин година преди изборите за парламент и държавен глава в Сърбия.

След косовската операция се появиха данни, че сръбски военни преминават близо до границата с Косово. На блокиралите границата - с автомобили и тежкотоварни камиони - граждани президентът Вьоса Османи обяви, че новото правило гарантира "равноправно отношение и свободно движение" за жителите и на двете държави. Блокадата в един от граничните райони се вижда във вградения туит.

По тази тема в Сърбия бе свикан и Национален съвет за сигурност, а Вучич лично предупреди а възможни икономически и политически санкции срещу Косово.

Дневник