Колата на близък сътрудник на украинския президент Володимир Зеленски е била подложена на обстрел днес, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Около 10 ч. местно време край село Лесники, в района на Киев, е бил открит огън по автомобила, в който е бил първият помощник на президента Сергей Шефир. Ранен е бил шофьорът. Самият Шефир е невредим.

10 куршума са поразили автомобила. Заради инцидента е започнало разследване за опит за убийство, води се спецоперация и се издирват хората, открили огън по колата, поясни украинското министерство на вътрешните работи.

Зеленски не е в страната, а в САЩ за годишната сесия на Общото събрание на ООН. Друг негов съветник, Михайло Подоляк, заяви, че свързва нападението срещу Шефир с агресивната и войнствена кампания, водена срещу политиката на президента. Той спомена за усилията на Зеленски да намали влиянието на олигарсите върху политиката на страната и за усилията му да разбие политико-финансови групи, които работят за "нашите чуждестранни противници".

В последните години имаше няколко успешни и неуспешни опита за убийство срещу политици и журналисти в Украйна. Председателят на парламентарната група на партия "Слуга на народа" на президента Зеленски - Давид Арахамия, заяви, че в покушението срещу президентския сътрудник може да има руска следа, то може да е също така последица от борбата за влияние между индустриално-финансовите групи в страната или може да е, както той се изрази, "поздрав" към екипа на президента, отправен от престъпните среди в страната.

Дневник