Министерството на отбраната на Литва препоръча на потребителите в страната да не купуват смартфони на китайската компания Xiaomi, след като правителствен доклад установи, че в тях има вграден механизъм за цензуриране.

Според държавната агенция за киберсигурност става дума за флагмани като Mi 10T 5G, в които може да се засичат и цензурират изрази като "Свободен Тибет", "Да живее тайванската независимост" и "демократично движение".

Този модел се продава в Европа с изключен механизъм, но той може да бъде активиран дистанционно по всяко време, се казва в доклада на Националния център за киберсигурност към министерството на отбраната.

"Препоръката ни е да не купувате нови китайски смартфони или да се отървете от вече купените възможно най-бързо", заяви министърът на отбраната Маргирис Абукевичюс, цитиран от "Ройтерс" при представянето на документа.

Агенцията е потърсила Xiaomi за реакция, но не е получила отговор.
"Ройтерс" припомня, че отношенията между Китай и Литва се влошиха напоследък. През август Пекин поиска Вилнюс да изтегли посланика си и обяви, че ще извика за консултации своя. Причината е, че властите в Тайван обявиха, че мисията им в Литва ще се нарича Офис на представителя на Тайван.

Китай и значителна част от държавите по света приемат, че Тайван е китайска територия, която десетилетия не е уредила отношенията си с Пекин, след като на острова бягат победените в гражданската война сили на Чан Кайши.

Представителствата на Тайван в Европа и САЩ носят името на главния град Тайпе и по този начин избягват споменаването на Тайван.

Но миналата седмица Джейк Съливан, съветник на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност, разговаря с литовския премиер Ингрида Симоните, за да подчертае подкрепата на САЩ срещу натиска от Китай, допълва "Ройтерс".

В литовския доклад се твърди, че споменатият телефон на Xiaomi изпраща криптирани данни за използването на апарата към сървър в Сингапур. Проблем със сигурността била установена и в P40 5G на Huawei. Проверявани са продукти и на OnePlus, но при тях не е установен проблем.

Представителят на Huawei за балтийските републики заявява за сайта BNS, че техните телефони не изпращат данни на потребителите извън ЕС.

В доклада на центъра към министерството на отбраната се твърди още, че списъкът с термини, които се цензурират в системата на Xiaomi от мобилни приложения, включително интернет браузъра, с който се продават телефоните, включва 449 израза на китайски и непрекъснато се обновява. "Това е важно не само за Литва, но и за всички държави, използващи оборудване на Xiaomi", допълват авторите.

Дневник