Президентът на Тунис Каис Сайед заяви в сряда, че ще управлява с декрети и ще пренебрегне части от конституцията на страната в подготовка за промяна на политическата система, съобщи "Ройтерс". Сайед упражнява почти неограничена власт от 25 юли, когато уволни министър-председателя, разпусна парламента и пое изпълнителната власт, като се позова на извънредни обстоятелства. Опонентите му определиха неговите действията като преврат.

Намесата на Сайед в управлението на страната подкопа демократичните придобивки след революцията в Тунис от 2011 г., която сложи край на автократичния режим и постави началото на Арабската пролет.

Новите мерки, оповестени в сряда, отиват много по-далеч от действията на Сайед през юли, като трансформират тунизийската политическа система и дават на президента почти неограничени правомощия. В публикуваните в държавен вестник решения се казва, че президентът ще може да издава "законодателни текстове" с указ, да назначава правителство и да диктува политическата му насоченост и основните му решения без намеса от други органи.

Избраният парламент, който той разпусна през юли, като използва много спорно тълкуване на конституцията, не само ще остане замразен, но и членовете му ще спрат да получават заплатите си. Те ще останат лишени и от имунитет от съдебно преследване. Сайед не поставя времеви рамки за едноличната си власт, но заявява, че ще назначи комисия, която да направи предложения за промени в конституцията от 2014 г. и да установи "истинска демокрация, при която народът е действителен суверен".

От офиса на президента обявиха, че междувременно в сила ще бъдат само преамбюлът на конституцията и онези текстове, които не противоречат на изпълнителните и законодателните правомощия, които е овладял Сайед. Рашид Гануши, лидерът на умерената ислямистка партия Ан Нахда - най-голямата във фрагментирания парламент, незабавно отхвърли действията на Сайед. Осама ал Халифи, високопоставен функционер на партията "Сърцето на Тунис", втората по численост в парламента, определи действията на президента като "предварително подготвен преврат". "Ние призоваваме за национално обединение срещу преврата", написа Ал Халифи в "Туитър". По-рано този месец съветник на Сайед е казал пред "Ройтерс", че той планира да суспендира конституцията и да прокара нов неин вариант чрез референдум.

Сайед отрича да има диктаторски амбиции и твърди, че действията му са конституционни. Той обеща и да запази правата на тунизийците.
Интервенцията му през юли беше популярна сред обществото, защото дойде след години на икономическа стагнация и политическа парализа, засилени от взрив на случаите на COVID-19 и от протести, прераснали в насилие. С изминаването на времето обаче все повече тунизийци са обезпокоени от липсата на яснота за намеренията на Сайед и от отсъствието на министър-председател. Правозащитни групи съобщават за арестите на няколко членове на парламента и видни бизнесмени по различни обвинения, някои от които стари, които са активирани отново след свалянето на имунитета им.

Първият протест срещу Сайед се проведе миналата събота, а за този уикенд организаторите призовават за още по-голям. /БТА

Дневник