Европейската комисия предложи днес с промяна в Директивата за радиосъоръженията да се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане и USB-C да стане стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри.

Освен това комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства.

Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход, се казва в официалното съобщение.

Според "Ройтерс" промяната, която е първата по рода си в света, ще засегне предимно "Епъл" (Apple), макар че от еврокомисията отговарят, че американският гигант не е цел на новото предложение. Причината е, че компаниите имаха 10 години да се споразумеят по въпроса и не успяха, допълва агенцията. В процеса на тези разговори например бе решено на единния пазар на ЕС да се предлагат не 30, а 3 вида зарядни устройства.

Според Европейската комисия потребителите ще си спестяват всяка година 250 милиона евро разходи и ще имат екологични ползи (почти 1000 тона по-малко отпадъци от електрическо и електронно оборудване) от общия стандарт, който да е за всички марки зарядни.


Други последствия от преразглеждането на директивата са:

  •     технологията за бързо зареждане да се хармонизира, което ще спомогне за предотвратяване на необоснованото ограничаване на скоростта на зареждане от различни производители и ще гарантира, че скоростта на зареждане на дадено електронно устройство е една и съща с всяко съвместимо зарядно устройство;
  •     зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства: всеки потребител ще може да закупи ново електронно устройство без ново зарядно устройство. Това ще ограничи броя на излишно закупуваните или неизползвани зарядни устройства.
  •     да се подобри информацията за потребителите: производителите ще трябва да предоставят информация за параметрите на зареждане, включително за мощността, която изисква зарежданото устройство, и дали то поддържа бързо зареждане. Това ще улесни потребителите, които ще могат да проверят дали зарядните устройства, с които вече разполагат, отговарят на изискванията на новото им устройство. В противен случай те ще могат лесно да си изберат съвместимо ново зарядно устройство.

Зарядните ще може да се продават заедно с кабел, тъй като той се използва не само за захранване на апарата, а и за пренос на данни или за зареждане от фиксирани USB контакти в превозни средства, хотели, летища и т.н.


Производителите ще могат да продават и апарати заедно със зарядно, но ако предлагат на търговците и клиентите и новата възможност - само апарат (и точно същия) без зарядно.

За да стане факт днешното предложение, то трябва да трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета по обикновената законодателна процедура (съвместно вземане на решение). Преходният период от 24 месеца от датата на приемане на предложението ще осигури на отрасъла достатъчно време да се адаптира, преди промените да влязат в сила, поясняват от Брюксел.

В съобщението се посочва, че остава по-сериозното предизвикателство за пълна оперативна съвместимост и с устройствата, които се зареждат. Търсенето на решение по този въпрос ще е при преразглеждането на регламента на Комисията за екопроектирането, планирано да започне по-късно тази година. Целта е преразгледаният регламент и днешното предложение да влязат едновременно в сила.


"Епъл" не одобрява предложението. "Оставаме загрижени, че стриктната регулация, задължаваща използването само на един тип свързване, сковава иновативността, вместо да я стимулира. А това от своя страна ще ощети потребителите в Европа и по света", се казва в съобщението на компанията.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обясни на редовния брифинг в Брюксел по повод неприятната гледка на оплетени кабели от различни зарядни: "Работата ми е да убивам тези змии, където мога."

За несъгласието на "Епъл" коментарът му е: "Знам тези оплаквания от години. Всеки път, когато направим предложение, те казват "О, това ще пречи на иновациите!". Не, не е срещу иновациите и не е срещу никого. Както всичко, което комисията прави, това е за потребителите."

Клиентите на IPhone и устройства с Android отдавна се оплакват, че трябва да използват различни зарядни - с кабел Lightning или с USB-C порт. Половината зарядни, продадени през 2018 г. по света, са били с USB micro-B стандарт, 29% - с USB-C, а 21% - с Lightning конектор, сочат данните на комисията.

Дневник