Само 32 незаети легла за болни от коронавируса са останали в интензивните отделения на болниците в Румъния. Страната, от която само България е по-зле по ниво на ваксинираните в ЕС, регистрира повече от удвояване на новите случаи през последните 7 дни, разказва "Ройтерс".

В момента около 1040 души са в интензивните отделения и властите трудно увеличават броя на леглата, най-вече заради недостиг на персонал.

Новите случаи надхвърлиха 10 хиляди на ден и преди дни здравните власти заявиха, че през октомври може да се стигне до 15-20 хиляди случая дневно.

Докато ЕС отчита приключило ваксиниране на 72% от пълнолетните граждани, в Румъния поне една доза са си поставили 34%. Причината е недоверие към институциите, кампании с погрешна информация или дезинформация, лоша инфраструктура в провинцията и ниско ниво на образованост за ползите от ваксините, обяснява "Ройтерс".

Целта бе до септември да бъдат ваксинирани 10 милиона румънци, но реално постигнатото е малко над 5 милиона души. Около 40% от медиците и служителите в училищата не са ваксинирани.

Управителката на Института по пулмология Marius Nasta в Букурещ коментира пред "Ройтерс", че опитва да открие временно ковид отделение, но просто няма персонал. Освен това моргата е на предела на капацитета си и търсят хладилни контейнери за съхраняване на телата.

"Уплашена съм, защото не знам колко можем да помогнем, след като не достигат хора. Подозирам, че няма да има много места за тези, които имат нещастието да се разболеят", допълва Анита Тимофте, сестра в интензивното отделение.

В населени места с голям брой заразени се въвеждат вечерни часове през почивните дни, все повече училища преминават към онлайн обучение, а властите - макар и при недостиг на персонал - планират да изпратят мобилни екипи за ваксиниране и да обявят лотарии и парични премии за желаещите.

Дневник