Карлес Пучдемон, уволнен като каталунски премиер през 2017 г., е задържан в Сардиния, потвърди екипът му.

Новината съобщи и адвокатът му в "Туитър", като постави под въпрос задържането с аргумента, че действието на европейската заповед за арест в момента е преустановено.

Пучдемон живее в Белгия в последните години след опит да се установи в Германия. През 2017 г. той избяга, след като в хода на неговия премиерски мандат Каталуня проведе незаконен референдум за независимост.

Кампанията нажежи страстите и на фона на безредици и стълкновения с полицията неговото правителство провъзгласи отделянето на Каталуня от Испания. В резултат Мадрид активира член от конституцията, даващ възможност богатата автономна област да мине за кратко под негово управление.

Момент на деликатни преговори

Пучдемон така и не бе екстрадиран от Белгия, докато в Испания го очакват обвинения в подстреткателство към бунт. През март обаче Европейският парламент свали имунитета, който имаше като евродепутат от 2019 г.

Според екипа му той е пътувал до град Алгеро на остров Зардиния, за да посети фолклорния фестивал "Адифолк" и да се срещне с регионалната власт (и с местни кметове националисти). На летището в Алгеро обаче е спрян от италианската полиция, а тази сутрин ще се изправи пред съд, в чиято компетенция е да реши дали да бъде екстрадиран.

Източници на в. "Ел паис" потвърждават, че силите на реда очаквали Пучдемон на летището.

Други събеседници на вестника на практика оспорват думите на адвоката на Пучдемон, като твърдят, че заповедта "никога не е била деактивирана" и остава в сила.

Задържането му съвпада с нов кръг преговори между властите в Мадрид и Барселона за преодоляване на напрежението след кампанията за независимост. Освен това на управляващите в Мадрид е нужна подкрепата на каталунски партии за приемане на бюджета. В лагера на независимостта Пучдемон и неговата формация "Заедно за Каталуня" в момента спорят с водещите каталунски партии по вътрешнополитически въпроси.

Дневник