Талибаните се обърнаха към Русия с идеята тя да е посредник между тях и ООН в усилията за сваляне на международните санкции, наложени на голяма част от лидерите им.

В интервю за РИА "Новости" заместник-министърът за културата и информацията Забихулла Муджахид обяснява, че движението, забранено в Русия, и искало от Москва помощ като "нов посредник между нас (талибаните - бел. ред.) и ООН", включително за свалянето на "нивото на санкционния натиск" и особено за "възстановяването на нашата страна".

"Защо не," това е нещо, което и други "близки до нас" държави, като Катар, се опитват да направят, и ние приветстваме всякаква помощ, обясни Муджахид. Русия, постоянен член на Съвета за сигурност, не евакуира посолството си при настъплението на талибаните, а посланикът ѝ се охранява от бойци на движението. Москва опитва да работи с талибаните, макар да изключва признаването им засега (или изваждането им от националния списък на забранени организации).

Москва не бърза

ООН санкционира талибаните още през 1999 г. и на техни представители са замразени активи. Някои не могат да напускат страната, наложено е и оръжейно ембарго. Повод за първите санкции, които впоследствие са допълвани няколко пъти, бяха връзките с "Ал Кайда" и фактът, че радикалното ислямистко движение отказа да предаде лидера Осама бин Ладен.

В интервюто Муджахид дори изразява надежда, че делегация на правителството, обявено от талибаните като новата (все още непризната от никого) власт на "Ислямско емирство Афганистан", ще може да посети Русия. Той отиде и по-далеч, като поиска руски компании да инвестират в страната му.

Москва, въпреки сравнително топлите си думи към талибаните във времето около овладяването на Кабул, даде сигнали, че не бърза. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя не смята, че свалянето на санкциите е на дневен ред точно сега; рано или късно ще трябва да се реши, но е важно да се "наблюдава развитието на ситуацията".

Талибаните искат да бъдат признати

Китай призова за отмяната на санкциите, за да може животът да продължи нормално в Афганистан. Съединените щати и Великобритания обаче допуснаха възможността за налагане на собствени, ако талибаните не спазват човешките права. Последното, заедно с "приобщаващо" правителство (а не изцяло талибанско, каквото е сега), бе част от списък с условия, изразени от дипломати от ООН, разпространяван отново през руски официални източници, за признаването на движението за законен управник на Афганистан.

Талибаните нарекоха условията "неприемливи" в интервюта за арабскоезични медии. Само дни по-рано те поискаха правото да говорят на Общото събрание на ООН, където тази седмица започнаха годишните обръщения на лидерите, и предложиха говорителя на политическото бюро в Доха, Сухейл Шахин, за постоянен представител в ООН.

Какво мисли Турция

Турция - която бе сочена като партньор за техническите операции на летището в Кабул - междувременно се присъедини към критиките към обявената преди две седмици нова власт. В седмицата, в която е на посещение в Съединените щати заради Общото събрание, но и в търсене на по-топли отношения с Вашингтон, президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че сегашният подход на талибаните не е приобщаващ ("непредставителна" нарече властта им и руският му колега Владимир Путин).

По думите му Турция би работила с движението, ако правителството, което то състави, е по-представително от сегашното и отразява палитрата на афганистанския народ. Дали Анкара ще признае талибаните, ще зависи от делата им. "За съжаление приобщаващо ръководство още не е формирано", цитира "Хабертюрк" Ердоган, коментирал темата след участието си на Общото събрание. "В момента има само някои сигнали за възможността, че може да има друга атмосфера. Още не сме видели това."

Призиви за такова правителство дойдоха и от съседен Пакистан - някогашен главен спонсор на талибаните, признал първото им "емирство", приютил ги след свалянето им от САЩ, но по-късно загубил част от влиянието си върху тях според множество оценки. Премиерът Имран Хан поиска тази седмица бъдещият кабинет да включва "таджики, хазари и узбеки" (които са големи, живеещи основно на север общности в Афганистан; талибаните са предимно пущуни).

Дневник