Мън Уанджоу, финансов директор на китайския технологичен гигант "Хуауей" (Huawei) и прокуратурата на САЩ постигнаха споразумение, слагащо край на обвиненията срещу нея за финансови измами. Това би трябвало да означава, че тя може да напусне Канада, където бе задържана по американско искане за екстрадиция през декември 2018 г. По този начин има поне една точка на напрежение по-малко между Китай и САЩ, коментира "Ройтерс".

Новината съобщи прокурор пред федерален съд в Бруклин, като Мън Уанджоу участва в заседанието по видео връзка и заяви, че е невинна по всички обвинения.

Сред тях е банкова и финансова измама заради подозрение за подвеждане на банка HSBC за бизнеса на "Хуауей" с Иран. За тази история съобщи първо "Ройтерс" през 2012 г.

Според първоначалната информация снемат се само обвиненията срещу Мън Уанджоу, но не и срещу компанията. Споразумението приключва през декември 2022 г. и стига тя да не нарушава закона, повдигнатите обвинения се оттеглят.

"Хуауей" е обвинявана от САЩ в ръководене на престъпен бизнес, кражба на търговски тайни и измами на финансови институции. Компанията категорично отхвърля обвиненията.


Така се открива възможност и за освобождаване на двама канадци - Майкъл Спавор, бизнесмен, и Майкъл Ковриг, бивш дипломат, задържани в Китай малко след арестуването на Мън Уанджоу на летището във Ванкувър. През август Спавор бе осъден на 11 години затвор за шпионаж.

Засега "Хуауей" и адвокати на Мън не коментират новината. Тя използва като лично име английските Кати и Сабрина и няма право да напуска Ванкувър, като движението ѝ се следи денонощно от специална гривна на глезена. Има и частна охрана, за която тя плаща като част от условието да бъде пусната под гаранция.

Заседанието на канадския съд за решението по американското искане за екстрадиране е насрочено за 21 октомври.

Мън е дъщеря на основателя на "Хуауей" и е посочена в първото съобщение на САЩ от 2019 г. за поставяне на компанията в черен списък по обвинения, че действа срещу националната сигурност и интересите на САЩ в чужбина. Санкциите удариха тежко "Хуауей" и тя отчете най-големия срив на приходите през първата половина на настоящата година. Наложи се да бъдат продадени части от доминиращият някога сегмент на мобилни устройства и то преди да са разработени алтернативни сегменти за поддържане на растежа, обяснява "Ройтерс".


Адвокатите на Мън казват, че тя е станала пионка в политическа битка между двете големи държави.

Американски официални лица твърдят, че с нейния случай се занимава единствено министерството на правосъдието и той е отделен от американските отношения с Китай. Пекин настоява обвиненията и искането за екстрадиране да бъдат снети, а от Вашингтон казват за "Ройтерс", че китайците обвързват случая с този на двата канадци, но американците няма да приемат подход, в който те са използвани като средство за пазарене.,

Дневник