Германия очаква развръзката на най-напрегнатите избори от години, в които до последно не е известно дали социалдемократите действително ще се превърнат във водеща сила за пръв път от десетилетие и половина и ще утвърдят възхода на левите в Европа, или консерваторите ще успеят да стопят преднината.

За последното има сигнали. Преднината на социалдемократите, коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел, бе между четири и пет пункта до началото на тази седмица - 25%, при 20-21 на сто за християндемократите. На този резултат в голяма степен повлия кандидатурата за канцлер - центристки настроеният Армин Лашет, който е и лидер на партията.

От няколко дни обаче дистанцията между тях и консерваторите намалява. Проучване, изготвено за телевизия ZDF, сочи, че християндемократите се доближават с 23 на сто (при 25 за социалдемократите). Зелените, след еуфорията от възхода им през пролетта и възможността да станат първа политическа сила, получават едва 16 на сто според тази анкета. Либералите - 12%, крайнодесните - 10, крайнолевите - 6 на сто.

Трипартийна коалиция

Коалиционното правителство ще е неизбежно и много вероятно този път, който и да победи, няма да може да избегне трипартийния му формат. Това стана миналата година, когато християндемократи, зелени и либерали не постигнаха т. нар. Ямайка - както наричат в Германия съюза между тези партии заради цветовете им - и на власт остана нова "голяма коалиция" на консерваторите със социалистите (в каквато бяха и след вота през 2013 г.).

Тройната коалиция, която вероятно ще се създаде след изборите, ще е факт за пръв път на национално ниво, макар да е осъществявана на ниво провинции.

Силно вероятно е този съюз да включва Зелените. Те загубиха голяма част от блясъка си, макар само преди три месеца да изглеждаха като възможен победител с една четвърт от вота. Експерти свързват този срив от над 10 пункта с представянето на кандидат-канцлера им, Аналена Бербок. Климатът бе посочван освен това като важна тема в кампанията, но тя всъщност не бе силно застъпвана сред традиционните партии, насочени в голяма степен към по-възрастния електорат.

Както и да изглежда бъдещата коалиция, Меркел вероятно ще остане канцлер още месеци наред - преговорите могат да са тежки и да продължат до края на годината. Това отлага и края на ерата на най-дълго управляващия лидер в Европа.

Дневник