Китай ограничава абортите с аргумента, че се грижи за женското репродуктивно здраве, докато в Пекин нараства притеснението от спадащата раждаемост.

Властите намаляват броя на абортите, извършвани за "немедицински цели", гласят новите, цитирани от "Гардиън", насоки за подобряване на репродуктивното здраве на жените.

В Китай вече действат строги мерки, за да няма аборти заради пола на детето. През 2018 г. пък бе издадено предупреждение, че използването на аборт за прекратяване на нежелана бременност е вредно за женското тяло и рискува да причини безплодие.

Според Държавния съвет публикуваните днес насоки целят да подобрят цялостния достъп на жените до здравни услуги преди бременността. Политиката обаче, изглежда, също е част от опита на Пекин да обърне тенденцията на намаляваща раждаемост в страната. Наблюдатели определят това като голямо предизвикателство за социалната политика през следващите десетилетия.

Общо 336 млн. аборта

Китай остава най-населената страна в света, но последното преброяване показва, че прирастът на населението от 2011 до 2020 г. е най-бавният от 50-те години на миналия век досега и се очаква да се забави още повече в вследващите няколко години. Коефициентът на плодовитост спадна от 1.6 живородени на жена през 2016 г. до 1.3 на жена през 2020 г.

След години на опити да се ограничи ръстът на населението сега Пекин обещава нови политики, насочени към насърчаване на семействата да имат повече деца. През юни Китай заяви, че сега ще позволи на всички двойки да имат три деца вместо две. Въвеждат се и нови политики, предназначени да намалят финансовата тежест при отглеждането на деца.

Последната политическа инициатива обаче подчертава безпокойството в Пекин за големия брой аборти в Китай, насърчено от политиките на страната за семейно планиране. През последните прекратяването на бременността, заедно с контрацептивите и стерилизацията, се използват за ограничаване на растежа на населението. Правителствената статистика сочи, че между 1971 и 2013 г. лекарите в Китай са извършили 336 млн. аборта.

Абортите, избираеми по пол, бяха често срещани. Така в Китай се стигна до огромен полов дисбаланс - мъжете са 30 млн. повече от жените.

Тенденцията към ограничаване се вижда от години. Провинция Дзянси издаде през 2018 г. насоки, според които жените, бременни над 14 седмици, трябва да разполага с одобрение, подписано от трима медицински специалисти, преди да прекъснат бременността.

Дневник