Сръбската армия е в състояние на повишена тревога, а Косово - под натиск да изтегли специалните си части от общата граница. Същевременно президентът Александър Вучич обяви пред телевизия "Пинк", че в разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг дал на алианса 24 часа да реагира в случай на нов погром срещу сърбите в Косово.

Белград не иска да изпраща войници в Косово, а предпочита всичко да се реши мирно. Същевременно "ще ви изчакаме 24 часа да реагират като НАТО и ако след това има погром срещу нашето население, Сърбия ще реагира и няма да позволи (да се повтори) случилото се през 1995 или 2004 г.)", каза президентът, като имаше предвид етническо насилие срещу сърби, започнато от албанци в Косово.

Напрежението между Белград и Прищина не спира да расте, след като вече седмица стотици етнически сърби протестират след решението да се наложи временна косовска регистрация на влизащи от Сърбия автомобили в отговор на използвана от Белград практика спрямо влизащите в Сърбия от Косово. Промяната бе обявена след изпращане на специални сили на косовската полиция на север, за да прилагат новите мерки.

Визита с руския посланик и размяна на условия

Камиони на косовски сърби блокират границата от понеделник. От миналата седмица сръбски военни самолети и хеликоптери прелитат всеки ден в района край границата. Сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович посети две военни бази, включително една близо до границата. Всъщност той бе придружаван от руския посланик Боцан Харченко, който обясни, че Прищина явно работи за създаване на "етнически чисто Косово". Според посланика Западът си затварял очите, а външният министър Сергей Лавров (в момента в Ню Йорк) със сигурност щял да използва присъствието на Русия в Съвета за сигурност, за да се обсъди ситуацията.

Вучич нарече решението за регистрационните номера "престъпно деяние" и поиска изтегляне на спецчастите на полицията като условие за сядане на масата за преговори.

Това условие е малко вероятно да се изпълни след атаки срещу пунктове за продажба на временни номера в Косово. Прищина също има собствено условие и то е Белград да започне да признава косовските регистрационни табели.

Новите правила следват изтичане на компромисно споразумение по-рано през септември. Решението в Прищина е по модела на политиката на премиера Албин Курти за реципрочност в отношенията със Сърбия. Според този подход Косово ще реагира огледално на решенията на Сърбия, били те за регистрационни табели или за наказателни търговски мита - или, обратно, за признаване на косовската държавност (което Белград не смята да прави).

"Кой е виновен"

Критици на властите и в двете страни виждат опит за трупане на политически капитал на гърба на жителите в Северно Косово.
И в двете страни се задават избори, като в Косово тази есен те ще са само местни, а в Сърбия - и парламентарни, и президентски идната пролет. За президента Александър Вучич ще е от особено значение да бъде спечели и двата вота при голяма активност и участие на опозицията - в бойкотираните миналата година парламентарни избори не се случи нито едното от двете.

Според косовския премиер Албин Курти опитът да се предизвика международен конфликт идва от Сърбия (президентът Вьоса Османи пък ги нарече руско-сръбска провокация за дестабилизиране на ЕС и НАТО и стъпка по пътя към създаване на "сръбския свят" на Балканите). Думите му последваха нападение срещу офиси за регистрация на автомобили по новите правила. Един от офисите, в малкото градче Зубин Поток, бе опожарен, на друг, в Звечан, бяха нанесени тежки щети. Не се съобщава кои са нарушителите, но вътрешното министерство вече ги определи като "заподозрени с престъпно деяние с терористични елементи".

Според Курти извършителите биват насъсквани от Сърбия. Негови министри аргументират нуждата спецчастите да останат на границата именно с тези инциденти.

Сърбия, обратно, вижда в кризата удар по интересите на сърбите в Косово, сред които Белград е обвиняват, че създава паралелни институции. Сръбският премиер Ана Бърнабич критикува Европейския съюз, че не прави нищо за деескалация. "Няма какво добро да кажа за поведението на Европа", която бездейства, въпреки че сама води формат за диалог на Белград и Прищина и това означава, че проблемът е на Брюксел. Като пример Бърнабич посочи не само неизпълненото условие в Брюкселското споразумение за създаване на Асоциация на сръбските общини в Косово, но и ангажимента да няма специални части на Прищина в северната част на страната.

Върховният представител на евросъюза във външната политика Жозеп Борел призова и двете страни да избягват "по-нататъшни провокации или едностранни и некоординирани действия".

Дневник