По-малко от два дни след приключването на парламентарните избори в Германия партиите се готвят за дълги и сложни преговори, в които далеч не е сигурно, че единствен победителят - социалдемократът Олаф Шолц - ще опита да състави правителство.

Шолц се надява да започне формално диалога с предпочитаните партньори - "Зелените" и либералите - утре. Основният му опонент, лидера на християндемократите Армин Лашет, обаче в неделя не изключи да опита да формира кабинет със същите две партии, но по-късно се отказа от категоричните коментари. Под негово ръководство ХДС постигнаха най-слабия резултат от създаването си през 1949 г., след четири последователни изборни победи на федерално ниво по време на канцлера Ангела Меркел (тя не се кандидатира за пети мандат).

От Свободната демократическа партия предупредиха, че е нужно преди всичко да знаят дали ХДС ще опита да състави кабинет, или направо ще мине в опозиция. Сигналите за това от християндемократите и партньорите им от Християнсоциалния съюз (баварската посестрима партия) за момента били разнопосочни според парламентарния секретар на либералите Марко Бушман.

"Загубихме изборите. Точка"

Либералите се опитват да се поставят като балансьор (гласовете им действително са необходими за мнозинство) и Бушман твърди, че "сега "Ямайка" и "Светофарът" са на масата". Те имат предвид евентуалното си влизане в коалиция съответно с християндемократи и зелени и социалдемократи и зелени (имената на форматите "Ямайка" и "светофар" идват от цветовете на партиите).

Ден след настояването на Лашет, че християндемократите имат право да съставят кабинет, критики дойдоха от други фигури в партията като икономическия министър Петер Алтмайер, според когото преднината на социалдемократите не предполага партията му да прави такива опити. "Загубихме изборите. Точка", каза председателят на младежката организация на християндемократите Тилман Кубан.

"Зелените" междувременно също дадоха знак, че разговорът за кабинет няма да е лесен. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" писа, че партията иска съпредседателят на партията Норберт Хабек да е вицеканцлер в бъдещия кабинет. По-късно Хабек заяви в телевизионно интервю, че уточняването на подобни детайли е въпрос на професионализъм. Това предизвика критики включително сред членове на партията, отбелязали, че първо ще е добре да се постигне консенсус около програма и визия и след това да се говори за конкретни постове.

Двете партии, които заедно отговарят за около четвърт от вота, същевременно ще разговарят първо помежду си. По информация на "Шпигел" двете партии утре ще проучат заедно, в самостоятелна среща, начини да изгладят различията си в области като ролята на държавата в икономиката и борбата с климатичните промени. Точка на напрежение между Хабек (който отстъпи ролята на кандидат-канцлер на Аналена Бербок и тя не оправда очаквнията на "Зелените") и председателя на либералите Кристиян Линднер може да е и финансовото министерство, което биха желали и двамата при евентуални бъдещи преговори.

Дневник