Следственият комитет на Русия обяви, че е образувал ново дело срещу най-известния критик на Кремъл Алексей Навални за създаване на "екстремистка организация".

Очакваната още от зимата стъпка се обявява седмици след като неговият Фонд за борба с корупцията бе заличен от регистрите по искане на ръководството заради решение на руски съд да утвърди (след обжалване) организацията като екстремистка.

В "екстремистка" дейност СКР уличава и ръководителя на вече разпуснатата му мрежа от регионални щабове Леонид Волков и изпълнителния директор на ФБК Андрей Жданов заедно с още няколко техни съратници. Като "организатори" обаче следствието разглежда само тримата и могат да бъдат осъдени на 10 години затвор. Останалите като "участници" може да прекарат 6 години зад решетките. Ако Навални се изправи пред съда и бъде признат за виновен, той може да излезе от затвора едва през 2033 г.

Следствието твърди, че към 2014 г. Навални създал екстремистко сдружение "с цел да осъществява екстремистка дейност, насочена към изменение на конституционния строй в Руската федерация, подриване на обществената безопасност и държавните ценности на Руската федерация".

С действията си Следственият комитет започва четвърто дело срещу Навални, откакто той влезе в затвора през март. Това стана след замяната на стара условна присъда с ефективна, защото не се явявал за регистрация в Русия по време на лечението си в Германия след отравяне с нервнопаралитично вещество, за което Западът (и Навални) обвиняват Русия.

Навални ще прекара в затвора още две години, но още докато излежава присъдата си, ще се изправи пред нови съдебни процеси.


Екипът му, също като него, бе изваден от политиката чрез присъди и ново законодателство, но се опита да използва неговата кампания за "умно гласуване", за да повлияе на вота и да разбие фактическия монопол върху властта на подкрепящата Кремъл "Единна Русия". Успехите на тази операция обаче бяха спорни.

Дневник