Цените на битовата електроенергия в Италия ще се повишат с 29.8% през следващото тримесечие, а цените на газа - с цели 14.4%. Растежът е подхранван от "изключителна динамика" в цените на суровините, които се насочват към рекодни цени, каза регулаторът "Арера", цитиран от "Ройтерс".

Европейските цени на газа са скочили с над 300% тази година. Процесът се подпомага от ниските нива на запаси, прекъсванията и силното търсене, тъй като икономиките се възстановяват от пандемията COVID-19, а това увеличава разходите за електроенергия на едро.

В изявление "Арера" обяснява, че очакваното увеличение е без мерките, одобрени от правителството, което миналата седмица задели над 3 млрд. евро (3,51 милиарда долара) за ограничаване на скока в сметките за енергия на дребно през последните три месеца на годината. Без такива мерки, изчислява се, семействата биха се сблъскали с увеличение от 45% и 30% съответно на цените на електроенергията и газа.

"Правителствената намеса изглажда ефекта от деликатна фаза за възстановяване и защитава по -крехките потребители," каза шефът на "Арера" Стефано Бесегини. Необходима е още работа за намаляване на структурните разходи за енергия, добави той, пише агенцията.

Европейските домове се сблъскват с много по-високи зимни сметки за енергия поради увеличените цени на едро на електроенергия и газ, за които потребителските групи предупреждават, че това може да доведе до енергийна бедност за най-уязвимите в региона.

Италианският енергиен регулатор определя цените на газ и електроенергия на нелиберализирания пазар на дребно на всеки три месеца и ще фиксира цените за последното тримесечие преди края на този месец.

Дневник