Германия отбеляза във вторник 60 години от споразумението с Турция, позволило милиони т.нар. гостуващи работници да запълнят недостига на работна ръка в страната.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер отбеляза множеството постижения на хора, идващи от тази имигрантска общност. Това стана при посещението му в Рурската област, индустриалното сърце на Германия.

"Стотици хиляди хора от Турция помогнаха да изградим икономиката си в един динамичен период, във времена, когато не достигаше работна ръка в Германия. Хора, които с годините направиха страната ни по-разнообразна и открита, както и икономически по-силна", цитира думите му агенция ДПА.

Със съпругата си той посети стоманолеярна в Мюлхайм, в която 45% от служителите идват от емегрантски семейства. Мнозина са второ или трето поколение наследници на гастарбайтерите, пристигнали през 60-те години.

"Продължително време това бе голям фактор за интеграция", коментира президентът в разговор с управителите и работниците.

През 50-те години на ХХ век тогавашната Западна Германия подписва няколко споразумения за приемане на работници от Италия, Испания и Гърция. Причината е недостигът на работна ръка след края на Втората световна война. Но това се оказва недостатъчно за бързия растеж на германската икономика.

На 30 октомври 1961 г. е подписано споразумение с властите в Анкара за приемане и на работници от Турция. То е замразено през 1973 г.

В този период почти 4 милиона гастарбайтери и техните семейства пристигат в Западна Германия. Мнозина работят в Рурската област в района на Есен, Дортмунд и Дюселдолф. Близо 2 милиона от тях се установяват във Федералната република.

Дневник