Най-късно от 1 декември Хърватия ще се присъедини към страните, гражданите на които могат да влизат в САЩ без визи.

Новината съобщи вътрешният министър Давор Божинович, според когото срокът е бил посочен от Робърт Силвърс от Министерството за вътрешна сигурност на САЩ в телефонен разговор между двамата.

Това не означава, че хърватите ще могат просто да се появяват на американската граница и да бъдат допускани в САЩ за туризъм или бизнес пътувания. Те ще трябва да попълват формуляр в електронната система за пътувания ESTA не по-късно от 48 часа преди полета. Таксата за формуляра е 14 щатски долара.

Така от страните в ЕС с визов режим остават единствено България, Румъния и Кипър. В момента без визи влизат в САЩ 39 държави - всички останали от ЕС плюс Великобритания, Швейцария, Норвегия, Исландия, Монако, Австралия, Бруней, Чили, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.

Държавният секретар Антъни Блинкен официално номинира Хърватия в началото на август за изваждане от списъка с държави, за които се изискват визи. В този момент последният спорен показател - за броя на отказаните молби - бе паднал до 2.69%, или под прага от 3%, поставен като условие от американската администрация.

Министър Божинович коментира, че въвеждането на безвизово пътуване за хървати е потвърждение на стратегическото партньорство и доверието между двете държави, както и на работата, свършена в един продължителен процес на преговори и оценка.

Дневник