Платформата за видео YouTube ще блокира всякакво съдържание с неверни твърдения за ваксините. Става дума за внушения като тези, че ваксините причинявали хронични здравословни проблеми или съдържащи дезинформация за съставките на тези продукти, вече одобрени от здравните регулатори.

Това е разширяване обхвата на обявената политика на компанията от групата "Алфабет", част от която е и търсачката "Гугъл". То бе обявено в блога на компанията. Досега действаше забрана за ваксините срещу срещу COVID-19, но сега ще се спира съдържание, внасящо неоснователно недоверие към ваксините и ваксинирането по принцип.

"Вашингтон пост" цитира Мат Халпин, вицепрезидент на YouTube, според когото се забраняват публикации на известни антиваксъри и се закриват популярни в такива среди видео канали. Това са имена като Робърт Ф. Кенеди младши и Джоузеф Меркола, които отдавна са придобили световна известност сред антиваксъри и разпространители на конспиративни теории.

Действията на компанията идват в момент, когато и други технологични гиганти като "Фейсбук" и "Туитър" са критикувани, че не правят достатъчно да спрат безпроблемното разпространяване на опасна за здравето на хората информация по сайтовете си.

От друга страна, Русия днес заплаши, че ще забрани достъпа до YouTube на своя територия, ако не възстанови блокираните канали на германската служба на RT. Забраната влезе в сила след предупреждение, че тази финансирана от руската държава медия разпространява дезинформация за коронавируса и ваксинирането. Москва нарече това "безпрецедентна информационна агресия.

Дневник