НАТО и ЕС изразиха своето безпокойство от увеличаващото се напрежение на границата между Косово и Сърбия. От две седмици косовски сърби блокират граничните пунктове, разгневени от нов закон в Косово, който забранява използването на сръбски регистрационни номера за автомобили.

За да се освободят граничните пунктове, властите в Прищина мобилизираха полицейски спецчасти. В отговор e поставeна армия, стационирана от сръбската страна на границата - в пълна бойна готовност. 

Факт е, че повечето косовски сърби все още карат колите си със сръбски номера. Законът обаче забранява използването им за пътувания. На границата с Косово те трябва да свалят номерата си и да ги заменят с временни косовски.

Сърбия не признава косовските автомобилни номера, които бяха въведени от Прищина след обявяването на независимост през 2008 г. Законът за смяната им сега се смята за закъсняла реакция на отказа на Белград да признава косовските номера.

Преди седмица Прищина прати край границата спецчастите си „Росу“. Те са разположени в Ярине и Брняк и целта им е да принудят местните да подменят регистрационните номера, като спират от движение автомобили със сръбски табелки. 

В отговор сръбският президент заповяда армията да е в бойна готовност и прати бойни самолети към региона. Президентката на Косово Войша Османи прекрати спешно посещението си в централата на ООН в Ню Йорк заради събитията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител на ЕС за външните въпроси Жосеп Борел призоваха Сърбия и Косово към деескалация и сдържаност.

Борел настоя Прищина да изтегли спецчастите си незабавно. Столтенберг пък е разговарял с премиера на Косово Албин Курти. Според агенция „Танюг“ Вучич е поставил ултиматум на НАТО. Сърбия щяла да изчака 24 часа, за да види реакцията на НАТО, ако има „погром срещу косовски сърби“, твърди агенцията.

„Ако погромът продължи, Сърбия ще реагира и няма да остави нещата така“, е казал Вучич на шефа на Алианса.

Президентът в Белград е посочил, че ще седне на масата за преговори едва след изтеглянето на спецполицията. 

Днес в Косово пристигна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Посещението е част от обиколката й из Западните Балкани.

В Прищина тя призова двете страни да се върнат на масата за преговори и да превъзмогнат спора си, предадае Ройтерс.

Както често прави, Урсула даде исторически пример:

„Знам какво значи да превъзмогнеш спорове. Аз съм от страна, която донесе на света Втората световна война и която носи отговорност за Холокоста“, каза тя.

Днешният ден се смята за началото на Холокоста. Точно преди 80 години – на 29 септември 1941 г, в окупирания Киев започват първите масови разстрели на евреи от нацистите.

Фон дер Лайен изрази надежда преговарящите на Белград и Прищина, които в момента са в Брюксел, да постигнат пробив.

„Надявам се те да идват със стабилен мандат да преговарят. Това е най-добрият начин за решаване на проблемите. Дъблоко съм убедена, че са важни деескалацията и завръщането към диалога. Искаме бъдеще, в което Косово и целите Западни Балкани да са част от ЕС“, каза председателят на ЕК.

Двамата преговарящи, които са днес от сутринта в Брюксел, днес изобщо не са разговаряли помежду си, споделиха диплоатически източници пред Клуб Z. Всеки от тях е имал по няколко двустранни срещи със специалния пратеник на ЕС Мирослав Лайчак.

Утре Урсула фон дер Лайен ще пристигне в Сърбия.

Клуб Z