Преговарящите на Сърбия и Косово не постигнаха вчера в Брюксел никакъв напредък за възстановяването на свободното движение на коли между двете страни.

Бесник Бислими – представителят на Прищина, отпътува за родината си. Белградският му колега Петър Петрович остана и днес вероятно ще има нови разговори.

Двамата преговарящи не се срещнаха нито веднъж помежду си. За сметка на това всеки от тях имаше по повече от една двустранна среща със специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак, съобщиха за Клуб Z дипломати.

 

На свечеряване Бислими излезе и заяви пред журналисти, че Косово приема постигнатото след серия консултации с Лайчак споразумение, а Белград – не.

Според косовския преговарящ там се съдържат три главни точки:

• 1. Отмяна на забраната на използването в Косово на коли със сръбски номера. От 4 октомври на тези коли трябва да бъдат залепени специални винетки;

• 2. До 2 октомври Косово да изтегли специалните си части от пунктовете Ярине и Бърняк по границата със Сърбия и те да бъдат заменени от войски на КФОР. Сърбите пък трябва да премахнат издигнатите от тях барикади в района;

• 3. Създаване на работна група, които да следи за спазването на свободното движение на автомобили.

От сръбска страна бяха категорични, че не е постигнато никакво споразумение.

След разговорите си с Лайчак емисарите Бислими и Петрович имаха среща и с Габриел Ескобар – специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани.

Днес на посещение в Сърбия ще бъде председателят на ЕВропейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на обиколка из Западните Балкани. Вчера тя бе в Косово.

Клуб Z