Министерство на правосъдието на Русия добави уважавана неправителствена организация и 22 лица в списъка си с чуждестранни агенти, мярка, която Москва използва все по-често срещу критиците на Кремъл, предаде "Франс прес".

Актуализираният списък беше публикуван на сайта на министерството. Според руските закони лицата и организациите, признати за "чуждестранни агенти", трябва да се регистрират, да спазват досадни административни процедури и да съобщават ясно този статут във всичките си публикации, включително в Туитър. Според Москва списъкът засяга преди всичко финансирани от чужбина организации, които извършват политическа дейност в Русия, отбелязва АФП.

Сред лицата, обявени за чуждестранни агенти, е Пьотр Верзилов, създател на сайта "Медиазона", специализиращ в следенето на съдебни дела, свързани с опозицията. По-рано той беше член на протестната група "Пуси райът" и през 2018 г. стана жертва на тежко отравяне, за което обвинява Кремъл.

"Това е една дълбоко дискриминационна мярка", коментира Сергей Смирнов, главен редактор на "Медиазона", също включен в новия списък. Той сравни определението "чуждестранни агенти" с класификацията като "враг на народа" по време на сталинисткия терор.

В списък беше включена и неправителствената организация "ОВД-Инфо", един от най-добрите руски източници за следене на арестите по време на опозиционни протести, отбелязва АФП. Медийният проект "ОВД-Инфо" е включен в списъка с "нерегистрирани обществени организации, изпълняващи функциите на чуждестранен агент", посочва ТАСС. Всички включени в списъка физически лица са автори на материали за "Медиазона" и неправителствената организация "Голос" ("Глас" на руски).

"Голос" порицава редовно измами на избори в Русия. Самата организация беше включена в списъка в средата на август, припомня АФП, като добавя, че през последните месеци в списъка се включват предимно журналисти, активисти и опозиционни медии.

Руската агенция отбелязва, че законът за чуждестранните агенти беше приет в Русия, след като Министерството на правосъдието на САЩ поиска от "Ар Ти Америка" (филиал на руската телевизия РТ) да се регистрира като чуждестранен агент на територията на САЩ. /БТА

Дневник