След няколко месеца на относително спокойствие напрежението отново нараства в спора за природния газ между Турция и Република Кипър, предаде ДПА.

Източници в кипърското правителство, цитирани от местните медии, отхвърлиха днес заплахите на Анкара към Никозия да спре проучванията на изследователски кораб, изпратен южно от острова. Тези заплахи противоречат на международното право, заявиха източниците, цитирани от държавното радио,  допълва БТА.

Корабът "Nautical Geo" започна ултразвуково изследване на морското дъно южно от Лимасол. Той проучва къде може да бъде изграден тръбопровод по дъното на морето, по който природен газ от Израел и Кипър да бъде пренасян към о. Крит, а от там - към Централна Европа.

Кипър и Израел откриха богати находища на природен газ под морското дъно през последните години и планират да изградят газопровода заедно с Гърция.

Вчера турското външно министерство определи тези проучвания като "провокативни дейности", които заплашват мира и стабилността в Източното Средиземноморие.

Анкара обяви, че ще вземе всички необходими мерки "на терен", за да спре това.

Турция не признава Република Кипър и се противопоставя на проучванията за природен газ или други проучвателни дейности на кипърското правителство, застъпвайки се за правата на кипърските турци.

Дир.бг