Германците трябва да продължат да работят за демокрация, заяви канцлерът Ангела Меркел в деня на националния празник, когато се навършват 31 години от обединението на Източна и Западна Германия, предаде Асошиейтед прес.

Обединяването се осъществи, "защото в Източна Германия имаше хора, които рискуваха всичко в името на правата, на свободата си и на едно различно общество", отбеляза Меркел в една от вероятно последните си речи като канцлер.

"Дори днес достиженията на демокрацията не бива да се приемат като даденост. Демокрацията не е нещо, което просто съществува. Ние трябва да работим за нея заедно, отново и отново, всеки ден", подчерта тя пред участниците в честването на Деня на германското единство в източногерманския град Хале и напомни за дезинформацията и подстрекателството, които се наблюдават в днешните обществени дебати.

Меркел цитира убийството на регионален политик от партията й, нападението срещу синагогата в Хале и случая със застреляния наскоро служител на бензиностанция, след като като помолил клиент да си сложи предпазната маска, като пример за словесни нападки, довели до радикализиране на германското общество.

Канцлерката предупреди също, че обединението на Германия "не е завършен процес" . Тя каза, че много източногерманци като нея изпитват чувството, че постоянно трябва да доказват, че и те са част от тази страна.

Три десетилетия по-късно политическото и икономическо разделение между някогашния комунистически Изток и Запада се запазва. Различията се проявиха и на националните избори миналия месец, когато крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" спечели в 16 избирателни района в Източна Германия, въпреки че процентът от гласувалите за нея в национален мащаб отбеляза спад, посочва АП.

Дир.бг