Международният консорциум на разследващите журналисти (International Consortium of Investigative Journalists) и медии и платформи като Bird.bg, партниращи си с него, започнаха тази вечер да пубрикуват разкрития за финансовите тайни на политици, милиардери и лидери по цял свят с тайни офшорни сметки и сделки, извършвани през тях. Това е най- голямото до момента разследване на ICIJ, като консорциумът обещава побулкикациите да продължат в следващите години.

Според официалното съобщение дотук са известни тайни сделки и скрити активи на повече от 330 политии, държавни служители на високи постове като посланици, кметове, министри, президентски съветници, генерали и един управител на централна банка. Сред тях са и 35 държавни лидери от над 90 държави.

Информацията е споделена със 150 медийни партньори и това вече е най-всеобхватното сътрудничество в историята на журналистиката, казват от ICIJ. Става дума за включването на повече от 600 журналисти от 117 държани.

От ICIJ обясняват, че са се "сдобили" с близо 12 милиона поверителни финансови документи от 14 компании за офшорни услуги, създаващи и управляващи "кухи" фирми и тръстове в данъчни убежища.

Едно от известните имена е чешкият премиер Андрей Бабиш, за когото седмица преди парламентарните избори следващата неделя излизат данни, че през 2009 г. - точно преди да влезе в политиката - е използвал офшорна структура, за да финансира със скрити заеми през компания в Монако придобиването на имения в Южна Франция за 15 млн. евро. Това не е незаконно и понякога се прави в името на сигурността и личното пространство на купувача. Но Бабиш ще трябва да обясни защо е използвал сложна структура за придобиването на нещо, което можеше да стане с директна сделка. Няма и някакви очевидни данъчни облаги от схемата. Но според "Гардиън" изглежда то не е декларирал имоти или компаниите си пред министерството на правосъдието в Прага.

Обхванат иса над 130 милиардери от 45 държави, включително 46 руски олигарси, както и банкери, едри дарители на политици и партии, търговци на оръжие, "международни престъпници", поп звезди, ръководители на спецслужби и спортни гиганти.

Част от документите са отпреди 50 години, но повечето са от периода 1996 г. и 2020 г. Името Досиетата Пандора е избрано за проекта, защото продълава свършеното по Панамските досиета и Досиетата от Рая, (Panama and Paradise Papers), "а древният мит за кутията на Пандора все още предизвиква асоциации с изсипването на беди и злини върху човечеството".

Журналистическите репортажи разкриват, че САЩ, в частност, се превръщат във все по-привлекателна дестинация за укриване на богатство, въпреки че те и техните западни съюзници редовно осъждат по-малки страни затова, че позволяват приток на пари и активи, свързани с корупцията и престъпността, казват от ICIJ.

"Разкритията на ICIJ и партньорските медии разбиват митовете и твърденията на офшорната индустрия, че доставчиците на офшорни услуги проверяват клиентите си много подробно и се стремят да действат в рамките на закона и посочва цената, която обществото плаща, когато се позволява на богатите и могъщите да укрият богатството си от същия този закон."

Разследването показва и как офшорки се използват за укриване на предмети на изкуството и антики. Журналистическият ни екип установи, че десетки древни реликви все още са изложени във световноизвестни музеи, въпреки че са свързвани с прочут колекционер, който по-късно е заподозрян в контрабанда в особено голям мащаб, се казва в официалното съобщение.

Дневник