Ще има ли нобелова награда за медицина за създателите на ваксините срещу коронавируса? Може би още е твърде рано. А може ли Грета Тунберг да е най-младият нобелист за мир? Вероятно за нея това е непостижима цел. Но защо не лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска или отново да е отличена организация като "Репортери без граници", например?

Отговорите на това кои ще са носителите на наградите на името на Алфред Нобел и финансов приз от 1 милион долара ще научим тази седмица. За поредна година връчването им няма да се състои в Стокхолм на 10 декември, а ще стане в страните, където живеят. В Нобеловата седмица от 6 до 12 декември са предвидени ралични събития и лекции, но те ще бъдат в хибриден формат.

В понеделник в 12:30 българско време ще бъде обявено името на отличения за психология и медицина. Следва отличието за физика в 12:45 във вторник и за химия - по същото време в сряда.

Четвъртък е денят за новия нобелист за литература, като в 14 часа българско време Шведската академия трябва да обяви името.

Отново много внимание е насочено към избора на Норвежкия Нобелов комитет за отличаването с наградата за мир. Съобщението се очаква в 12 часа в петък.

В понеделник, 11 октомври, нобеловата седмица завършва с наградата за икономика, връчвана от централната банка на Швеция.

За Нобел за мир тази година са номинирани 329 души и организации. Пълният списък няма да бъде известен в следващите 50 години.

Предложенията идват от хиляди хора по света, но напоследък има усещане, че победителят е номиниран от депутати от Норвегия, посочва "Ройтерс" Допитване на агенцията в парламента в Осло показа, че се споменават имената на Тунберг, Циханоуска, Алексей Навални, Стейси Абрамс, която с активността си буквално размести пластовете сред избирателите в юга на САЩ, и Световната здравна организация. Напоследък се заговори и за шансовете на международни обединения за защита на журналистите като "Репортери без граници" или Комитета за защита на гурналистите (CPJ).

Наблюдатели в Норвегия, които са познавали нобелистите - дори неизвестни на широката публика имена - смятат, че принудената да напусне родината си Циханоуска е сред водещите претенденти. Беларус е "с един от най-репресивните режими в света и с опозиция, която е мирна. Награждаването ѝ ще има отзвук по цял свят и ще се възприеме като обща реакция срещу възхода на авторитаризма в много държави", коментира един от тях.

Дневник