В Лондон и Югоизточна Англия продължават проблемите с доставките на гориво за бензиностанциите за разлика от други части на Обединеното кралство, където има подобрение. От днес военни шофьори на цистерни ще се притекат на помощ, предаде БНР.

По данни на Асоциацията на петролните търговци на дребно в неделя сутринта около 22% от бензиностанциите в Лондон и Югоизточна Англия са нямали капка гориво.

Председателят на асоциацията Брайън Мадерсън изрази разочарование, че не се вземат конкретни мерки в едни от най-гъсто населените райони на страната. В същото време обаче бе съобщено, че в Шотландия, Уелс, Северна и Централна Англия „кризата е почти пред приключване“.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че не изключва проблемите със снабдителната верига да продължат до Коледа.

От Асоциацията на петролните търговци на дребно изразиха надежда, че с включването на армията от днес в зареждането на бензиностанциите положението рязко ще се подобри. Според плановете на правителството днес 200 души военен персонал, от които 100 шофьори на цистерни, ще се присъединят към операцията. Това ще стане основно в най-сериозно засегнатите Лондон и Югоизточна Англия.

Много сектори на британската икономика, включително хранително-вкусовата промишленост и търговията на горива на дребно, бяха засегнати от хроничния недостиг на шофьори на камиони, като сред причините са COVID-19, Brexit, застаряващата работна сила и промените в данъчното законодателство.

Днес.бг