Бунтовниците от ислямистката групировка "Боко Харам" са завзели многобройни селища в щата Нигер в централната част на Северна Нигерия, като предлагат на жителите им пари и ги включват в редиците си за борба срещу правителството, съобщи "Ройтерс", като се позовава на представител на местното правителство и комисията по информацията на щата.

Групировката обикновено действа в Североизточна Нигерия, но присъствието й в Нигер, щат, който граничи с федералната столична територия, е повод за безпокойство в момент, в който армията твърди, че усилията й срещу бунтовниците дават резултат.

Сулейман Чукуба, председател на местната административна зона Широро в щата Нигер, е заявил, че "Боко Харам" има присъствие в поне осем от общо 25 сектора на щата. Според него в Широро има безчетен брой бойци на "Боко Харам".

"Боко Харам", което означава най-общо "западното образование е забранено", води война срещу правителството от 2009 г., към която наскоро се присъедини и разклонението му "Западноафриканска провинция на Ислямска държава". Във войната досега са загинали почти 350 хиляди души, а милиони са прогонени от домовете си, показват оценки на ООН.

Комисарят по информацията на щата Нигер Мухаммад Сани Идрис потвърди, че бойци на "Боко Харам" са извършили набези в щата. Той обаче заяви, че местното правителство и силите за сигурност са успели да пресекат разпространението на групировката.

Според армията близо 6 хиляди бойци на "Боко Харам" са се предали напоследък. Чукуба обаче призова федералното правителство да изпрати още подкрепления за борба с бунтовниците./БТА

Дневник