Европейският парламент (ЕП) ще приеме тази седмица резолюция, в която отново призовава за постигане на взаимно приемливо решение по въпроса с визите, налагани от САЩ на граждани на ЕС, предаде БТА.

Според ЕП е необходим "активен дипломатически ангажимент", за да отпаднат визите за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър. Предвижда се утре евродепутатите да приветстват отпадането на визите за гражданите на Полша, както и потвърждението, че Хърватия отговаря на всички изисквания да получи същото облекчение. В доклада се отправя призив САЩ да ускорят процеса за пълното отпадане на визите за всички граждани на ЕС.

Евродепутатите обсъждат доклади на Петър Витанов и Елена Йончева от БСП

Тази вечер ЕП ще разгледа доклад и на евродепутата Петър Витанов (БСП/СД) за приложението на изкуствения интелект в наказателното право. В доклада се призовава за мораториум върху употребата на лицевото разпознаване за правоприлагане. Отчита се, че изкуственият интелект е полезен за разкриване на финансови и кибер престъпления, но включва разпознаване на речта, технологии за четене по устните, прогнозиране, способности за разкриване на поведение. В съдебната система тези способности може да се използват при изчисляването на вероятност за повторно извършване на престъпление и при определяне на изпитателния срок, или при вземането на решение за присъдата, се посочва в доклада.
В четвъртък евродепутатите ще обсъдят доклад на Елена Йончева (БСП/СД) за агенцията на ЕС по убежището. Новата европейска агенция бе обособена по-рано тази година и се предвижда да помага на държавите от ЕС при преместването и разселването на мигранти и бежанци. 

Клуб Z