Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян получи Нобеловата награда за медицина или психология за 2021 г. за откриването на рецептори за температура и допир в човешкото тяло.

Това съобщи Нобеловият комитет в излъчвано онлайн изявление в 12:30 ч. българско време. Преди това на страницата си в "Туитър" комитетът обясни, че решението е взето тази сутрин на заседанието му при закрити врати.

"Тази година наградата е свързана със способността ни да усещаме температура и допир. Представете си, че ходите боси в лятна сутрин, можете да усетите слънцето, бриза и повърхността под краката ви... соматорецепторите непрекъснато пренасят информация от кожата и тъканите ни свързват вътрешния и външния свят," обясни Патрик Ернфорс. Той даде и пример със сложната система, която носи на човека информация колко топла е чашата кафе, от която пие човек, и всякакви други ежедневни дейности.

Нобеловата награда за медицина е първата в седмицата на наградите, а последната ще бъде тази за мир - в петък.

За поредна година връчването им няма да се състои в Стокхолм на 10 декември, а ще стане в страните, където живеят. В Нобеловата седмица от 6 до 12 декември са предвидени различни събития и лекции, но те ще бъдат в хибриден формат.

Дневник